A blogon arra teszek most kísérletet, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba: körbejárom az ételeinkkel kapcsolatos tényeket, áltényeket, hiteket és tévhiteket. Előre szólok, hogy hosszú és nem éppen szórakoztató téma lesz :).

Az első nagy és kellően elmaszatolt téma a tartósításé. A tartósítószerekről mindenkinek megvan a privát véleménye. Kinek az, hogy mi ez a hiszti, kinek az, hogy ezt az ördög maga küldte az emberiségre. Az igazság az, hogya szervezetünk olyan bonyolult, hogy agyunk jelenlegi fejlettségi fokán nem tudjuk teljesen átlátni a hatásokat és ellenhatásokat, amelyeket egy-egy anyag bevitele okoz. Két, amúgy ártatlan anyag, összetalálkozva már robbanhat vagy fordítva. A lényeg itt is a mérték. (Az első közhellyel akkor megvolnánk :))

És még egy fontos dolog az adalékanyagokról általában: az adalékanyagok számának növekedése annak az árversenynek köszönhető, ami a fogyasztói társadalom egyik alappillére: egészen profánul olcsóbb befecskendezni a füstaromát a sonkába mint heteken keresztül füstölni. Ne hessegessük el ezt az apró körülményt, amikor éppen a hihetetlenül akciós terméket belehelyezzük a kosarunkba. Természetesen tudom, hogy a blogot olvasók kivételek, azért is írom, hogy rá tudjatok szólni az ismerőseitekre ;).

Hát akkor, ingujj feltűrve. Induljunk!

Miért tartósítunk? Jó, ez hülye kérdés. Azért mert nem alszunk téli álmot :). De az talán új szempont, hogy a tartósítás professzionalizálódására a háborúk miatt, a katonaság ellátása miatt volt szükség. Például az első konzervet a napóleoni háborúk idején kísérletezték ki pályázati pénzből (forrás: mult-kor.hu)

Azért a rend kedvéért tisztázzuk azt is, hogy mit értünk az élelem megromlásán. Azt a fizikai, kémiai vagy biológiai jellegű kedvezőtlen elváltozást, ami élvezhetetlenné és (táp)értéktelenné teszi az ételeinket. A legalattomosabb e háromból a mikroorganizmusok csapata (bár néha a nem annyira mikro ételmoly kifejezetten trónkövetelő nálam).

Hogyan tartósítunk? A tartósítás a mikroorganizmusok szaporodásának megakadályozására tett kísérlet. Tartósíthatunk (forrás: konyhamester.hu)

szárítással, aszalással,

hűtéssel

hőkezeléssel

füstöléssel

sózással

cukrozással, kandírozással

savanyítással, marinálással

vegyszerekkel, adalékanyagokkal

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://magtarokokozert.blog.hu/api/trackback/id/tr754869496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása